Nyheder

Herunder kan du læse vores seneste nyheder

APRIL

Christine Stampes fødselsår er verificeret til 1796

 

I forbindelse med restaureringen af Christine Stampes gravsten har museet fået verificeret, at Christine Stampes fødselsår er 1796 – og ikke 1797, sådan som det fremgår af historiebøgerne.

Inden restaureringen af gravstenen var årstallet ikke læsbart på stenen, men restaureringen viser nu tydeligt, at fødselsåret er 1796.

Thorvaldsen Samlingen på Nysø har efterfølgende været i kontakt med Museerne i Fredericia, som via kopien af den originale kirkebog fra den reformerte menighed i Fredericia, som Christine Stampes slægt tilhørte (findes ikke online), har verificeret, at Christine Stampes fødselsår er 1796. 

Årsagen til, at årstallet gennem tiden er blevet tilskrevet til at være 1797, skyldes, at Rigmor Stampe, der i 1912 udgav Christine Stampes erindringer om Thorvaldsen, fejlagtigt skriver, at Christine Stampe er født 1797. Rigmor Stampes udgivelse af Christine Stampes erindringer om Thorvaldsen er den primære kilde til arbejdet med fortællingen om Thorvaldsen og Nysø, og derfor bygger senere historieskrivning ofte på oplysningerne i denne bog.

Vi er meget glade for, at vi nu med en verificering fra Museerne i Fredericia har fået korrigeret Christine Stampes fødselsår, og nu er arbejdet i gang med at få rettet det alle steder, hvor det er muligt.

Møns Banks Jubilæumsfond støtter vores nye formidlingstiltag

 

Tusind tak til Møns Banks Jubilæumsfond, som fredag den 8. april var forbi med et stort gavebevis på 20.000 kr. og en meget smuk forårsbuket. 

Pengene vil gå til vores nye formidlingstiltag "Prøv herregårdens garderobe", som skal være for børn i alderen 7-11 år. Her kan børn prøve dele af herregårdens garderobe anno 1840 fx Thorvaldsens slåbrok, Christine Stampes fine pelshat eller tjenestedrengen Jens' arbejdsskjorte. 

Aktiviteten "Prøv herregårdens garderobe" skal for børnene være med til at sanseliggøre oplevelsen af, hvad det var for en herregård, Thorvaldsen kom til, når han besøgte familien Stampe på Nysø. Her var både det fine herskab og tjenestefolkene. 

"Prøv herregårdens garderobe" vil bla. kunne indgå i vores skoletjenesteforløb "Historien om herregården Nysø", ved vores deltagelse i den nationale event Herregårdenes Dag (21. august) og ved Gyldne Dage i Præstø (11.-12. september), hvor museet også er åbent.

 

MARTS

 

Vi udvider åbningssæsonen og -dagene  

 

I 2022 udvider vi vores åbningssæson, så den løber fra lørdag den 2. april til søndag den 23. oktober

Vores faste åbningsdage er fremover onsdage og lørdage kl. 11-16.

Derudover holder vi særåbent med arrangementer ved flere lejligheder og i ferier. Se mere her.

 

Skoletjenesten har fortsat åben tirsdag, torsdag, fredag eller efter aftale. Se mere her.

 

Vordingborg Kommune støtter vores arrangementer

 

Vi er utrolig glade for at kunne fortælle, at Aktivitetspuljen i Vordingborg Kommune støtter museet i 2022, så vi har haft mulighed for at strikke et spændende program sammen til jer. Glæd jer til blandt andet foredrag, tegneworkshop og musik. Se mere her

FEBRUAR

 

Besøg os året rundt efter aftale

 

Nu kan du som noget helt nyt besøge museet året rundt efter aftale. Det koster ikke ekstra, men besøget uden for normal åbningssæson og -tid skal af hensyn til vores planlægning aftales 1-2 dage i forvejen. Kontakt os på tlf. 22 84 62 66.

JANUAR

 

Programmet for 2022 er undervejs

 

Vi har været i fuld gang med planlægningen af 2022. 2022 er året, hvor baronesse Christine Stampe ville være fyldt 225 år, og det markerer vi på flere måder gennem året.

Igen i år har vi en række arrangementer i kalenderen, og vi holder også særåbent under fx Litteratur ved Præstø Fjord, Herregårdenes Dag og Gyldne Dage i Præstø. 

Se vores program her.