Kalender

2021
Forbehold for ændringer.

 

4. og 5. december: Jul i Thorvaldsen Samlingen på Nysø
Den første weekend i december julehygger vi i Thorvaldsen Samlingen på Nysø, når vi byder inden for til juleklip for børn og gratis juleomvisning om Thorvaldsens jul i familien Stampes kreds.
Ude foran museet vil der være salg af gløgg og Thorvaldsens julesmåkage (en dame i krinolinekjole), der også pryder juletræet i museet.
Som besøgende har I også altid mulighed for at spadsere en dejlig tur i Nysøs have i forbindelse med jeres besøg.
 
Program for begge dage:
Kl. 9.30-11: Tegn og klip dine egne skægge Harlekin- og pulcinella-figurer ud fra Thorvaldsens fine forlæg – de er lige til at hænge på juletræet derhjemme. Til julen 1839 og 1842 tegnede Thorvaldsen Harlekin- og Pulcinalla-figurer til juletræet på Nysø.
Du kan også klippe din egen flotte udgave af Thorvaldsens smukke værk Nytårets genius, som han blev inspireret til at lave, da han så børnene lege på isen på Nysøs voldgrave. Dit færdige værk er lige til at hænge op derhjemme. 
Klippeark: 10 kr. pr. stk. 
Kl. 11-14: Museet holder almindeligt åbent for besøgende.
 
Kl. 14-15: Gratis juleomvisning med fortællinger om Thorvaldsens sidste fem juleaftener i familien Stampes kreds. Hør blandt andet om, da Thorvaldsen spontant greb sin modellerstok og designede kager til juletræet på Nysø, om julen i Rom i 1841 samt de værker, Thorvaldsen arbejdede med ved jule- og vintertide i årene på Nysø.
  
I museets samling har vi en af Thorvaldsens originale julekager (ikke udstillet), og på baggrund af den har vi fået fremstillet Thorvaldsens julesmåkage, en dame i krinolinekjole, som sælges på dagen.
Tilmelding til juleklip og omvisning nødvendig på tlf. 22 84 62 66 eller på thorvaldsensamlingen@gmail.com

Tid: Lørdag//søndag den 4.//5. december 2021 kl. 9.30-11 og/eller 14-15.  
Sted: Thorvaldsen Samlingen på Nysø. Parkering på p-pladsen på Nysøvej
Pris: Gratis, når entréen til museet er betalt. Børn og unge op til 18 år gratis
Tilmelding: 22 84 62 66 eller på thorvaldsensamlingen@gmail.com

 
2022
– Christine Stampe 225 år
Den 20. april 2022 fylder Christine Stampe 225 år, og det markerer vi ved flere lejligheder i 2022. samtidig er det i 2022 også 110 år siden, at hendes barnebarn, Rigmor Stampe, udgav sin farmors erindringer om Bertel Thorvaldsen. På museet er Christine Stampes erindringer om Thorvaldsen vores primærkilde til viden om Thorvaldsens tid på Nysø, og værket har derfor stor betydning for Thorvaldsen Samlingen på Nysø.
Både Christine Stampes fødselsdag og 110-året for udgivelsen af hendes erindringer om Thorvaldsen markerer vi på forskellig vis i løbet af 2022. Så hold øje med kalenderen her, når vi løbende lægger arrangementer ind, og følg også med på vores Facebook-side, hvor arrangementer og mærkedage også omtales løbende.  
Uge 7: Vinterferie for hele familien
Vi holder særåbent nogle dage i vinterferien med aktivteter for hele familien. Nærmere program følger snarest.
14.-18. april: sæsonen åbner
Vi skyder sæsonen 2022 i gang i påsken med spændende events for både børn og voksne. Nærmere info følger snarest!
20. april: Christine Stampe 225 år
Vi markerer fødselsdagen med et festligt indslag, så sæt allerede nu kryds i kalenderen.
11.-12. juni: Litteratur ved Præstø Fjord
Vi kan allerede nu løfte sløret for, at vi ved litteraturfestivalen i år kommer til at markere 110-året for udgivelsen af Christine Stampes erindringer om Thorvaldsen. Vi sætter fokus på både Christine Stampes erindringsværk om Thorvaldsen, på andres erindringer om Thorvaldsen (især H.C. Andersens) og på erindringen som genre.
Du får blandt andet mulighed for at komme til en spændende workshop om at skrive erindringer – måske kan du selv få inspiration til selv at komme i gang med at nedskrive dine erindringer
Så glæd dig til et par spændende dage i erindringslitteraturens navn.
Vores nærmere program for festivalen er under udvikling.
Tid: 11. og 12. juni kl. 11-16 begge dage. 
Sted: Thorvaldsen Samlingen på Nysø
Pris: Eventuel forhøjet pris ved udvalgte arrangementer vil blive offentliggjort her. 
21. august: Herregårdenes Dag 
Vi glæder os rigtig meget til igen i år at være med til at sætte fokus på den smukke kulturarv, der knytter sig til Danmarks herregårde.
I år kan du blandt andet opleve Thorvaldsens sekskantede atelier i den private have, som vi ekstraordinært åbner i dagens anledning.
Det øvrige program for dagen offentliggøres her på siden, så snart når det er klart. 
Tid: 21. august
Sted: Thorvaldsen Samlingen på Nysø
Pris: Eventuel forhøjet pris ved udvalgte arrangementer vil blive offentliggjort her. 
16.-23. august: Herregårdenes Dag for skoler
Igen i år samarbejder vi med Gammel Estrup om at sætte herregårdenes vigtige kulturarv på skoleskemaet, når vi i ugen fra den 16.-23. august tilbyder særlige herregårdsforløb, der fortæller herregården Nysøs historie. I år har vi særligt fokus på Christine Stampe, der både holdt stram styring med godsets daglige drift i 1800-tallet og bød blandt andre H.C. Andersen og Bertel Thorvaldsen indenfor. 
Gratis materialer udleveres til skolerne, og book allerede en tid til undervisningsforløb nu. Skriv til os med tilmeldingen "Herregårdenes Dag for skoler".  
9.-11. september: Gyldne Dage i Præstø 
Kom og oplev den fantastiske herregårdsstemning omkring Nysø Gods og få blandt andet historien om Thorvaldsen, H.C. Andersen og andre kendte, der besøgte familien Stampe her i slutningen af guldalderen.
Vi inviterer til underholdning for hele familien.
Nærmere program følger. 
Tid: 10. og 11. septemer 
Sted: Thorvaldsen Samlingen på Nysø
Pris: Eventuel forhøjet pris ved udvalgte arrangementer vil blive offentliggjort her.
Uge 42: Efterårsferie med spændende workshops 
I efterårsferien byder vi på spændende Thorvaldsen-workshops, uhyggelige historier af B.S. Ingemann og efterårseventyret "Stormen flytter skilt" af H.C. Andersen.  
Tid: Udvalgte dage i uge 42 – offentliggøres, så snart programmet er klart. 
Sted: Thorvaldsen Samlingen på Nysø
Pris: Eventuel forhøjet pris ved udvalgte arrangementer vil blive offentliggjort her.
19. november
Vi fejrer Thorvaldsens fødselsdag – nærmere program for dagen følger!
Tid: Tidspunkt for eventet kommer senere. 
Sted: Thorvaldsen Samlingen på Nysø.
Pris: Kommer med programmet for dagen.
11. december 
2. søndag i advent byder vi på julestemning og masser af historier om Thorvaldsen og julen på Nysø.
Nærmere program følger.
Tid: Tidspunkt for eventet kommer senere. 
Sted: Thorvaldsen Samlingen på Nysø
Pris: Kommer med programmet for dagen.
Tidligere arrangementer (2021)

9. maj. Begynd dagen med kunst og kaffe

Begynd denne søndag formiddag med kunst og kaffe/te, når museets formidler, Anne Mette Liedecke Dall, inviterer til særomvisning om den verdensberømte danske billedhugger Bertel Thorvaldsens liv og kunst på Nysø. Efter omvisningen bydes på museets nye guldalderkaffe og -te udendørs.

Tid: søndag den 9. maj kl. 9.30-10.45.
Sted: Thorvaldsen Samlingen på Nysø. 
Tilmelding til Anne Mette Liedecke Dall på tlf. 22 84 62 66. 
Antal deltagere: 25

Omvisningen og kaffe/te er gratis, når entréen til museet er betalt.

26.-27. juni. Litteraturhistorier fra Nysø

Under festivalen Litteratur ved Præstø Fjord hylder vi også litteraturen under overskriften Litteraturhistorier fra Nysø. 
Museet holder ekstra åbent lørdag og søndag som normalt. Begge dage fra 11-16.

Det kan du opleve:

Thorvaldsens litterære værker

I museet kan du i løbet af festivalen opleve et litterært spor, når citater af de forfattere og fortællinger, som Thorvaldsen levendegjorde i flere af sine værker, finder vej til de forskellige udstillingsrum. Oplev bl.a. citater fra Apulejus' "Amor og Psyke", Martin Luthers breve og Holbergs "Barselstuen". 

Litterære omvisninger – Thorvaldsen og litteraturen

Kom med på en særomvisning, når museets formidler, cand.mag. Anne Mette Liedecke Dall, fortæller om de litterære referencer i Thorvaldsens værker og ser nærmere på Thorvaldsens arbejde med det litterære motiv.
Referencerne strækker sig fra antikken til Thorvaldsens egen samtid og giver måske også beskueren lyst til selv at dykke ned i forfatteren og/eller det litterære værk bag skulpturen og relieffet. 
I løbet af omvisningen fortælles også om litteraturens rolle og betydning hos familien Stampe på Nysø. Hør bl.a. om Christine Stampes oplæsninger for Thorvaldsen under arbejdet og om Thorvaldsens venskaber med tidens store forfattere som H.C. Andersen, N.F.S. Grundtvig, B.S. Ingemann og Adam Oehlenschläger, der også alle var en del af kredsen hos familien Stampe i guldalderen.

Efter omvisningen er der mulighed for at gå rundt i museet på egen hånd samt spadsere en tur i en del af Nysøs smukke have.

Tid: Lørdag kl. 16.30-17.30 // søndag kl. 9.30-10.30.
Sted: Thorvaldsen Samlingen på Nysø
Pris: 50 kr. Gratis med festivalens partoutbillet. 
Tilmelding m/u festivalbillet nødvendig: Senest 25/6-2021 på telefon 22 84 62 66 eller på thorvaldsensamlingen@gmail.com
Antal deltagere per omvisning: 20

Litteratur i lindealléen – romantikkens forfattere

I museets åbningstid kan du i løbet af festivalen nyde guldalderdigte og -tekster udendørs i den mere end 300 år gamle lindeallé, der forbinder Præstø by med Nysø Gods. I alléen sætter vi skilte op med uddrag af Adam Oehlenschlägers "Guldhornene" (1803), N.F.S. Grundtvigs "Langt højere Bjerge" (1820), Ingemanns "I Østen stiger Solen op" (1837) samt et lille uddrag af H.C. Andersens eventyr "Klokken" (1845). Sidstnævnte har Andersen skrevet med direkte inspiration fra en af sine spadsereture til skoven og langs Præstø Fjord under et ophold hos familien Stampe på Nysø.
Qr-koder på skiltene giver dig minibiografier og fortællingen om forfatterens relation til Thorvaldsen og Nysø.

10.-17. august. Herregårdenes Dag for skoler

Herregården Gammel Estrup lancerer for første gang i år Herregårdenes Dag for skoler – og vi glæder os til at være med! 

Det nye initiativ betyder, at skoleklasser landet over fra den 10.-17. august har mulighed for at sætte fokus på en herregård i deres historieundervisning. I Thorvaldsen Samlingen på Nysø har du mulighed for at komme med din klasse (3.-10.) og få historien om herregården Nysø. Alt efter klassetrin tilpasser vi historien, så besøget passer til netop din klasse. For eksempel får de mindste elever (3.-6. klasse) i løbet af besøget mulighed for at tegne et våbenskjold og/eller Nysøs hovedbygning, mens de ældste klasser (7.-10. klasse) også arbejder med begreber som enevælde, statsmagt og demokrati. 
 
Gammel Estrup har udviklet en kasse med "herregårdsmateriale", som I får med hjem til klassen. Her er der masser af opgaver til alle klassetrin (3.-10. klasse). Forløbet støtter direkte op om Fælles Mål i historie.

Kontakt museets formidler Anne Mette Liedecke Dall på tlf. 22 84 62 66, og hør nærmere om, hvordan netop din klasse kan arbejde med herregården Nysø i faget historie. Læs mere under kategorien 'Skoletjeneste'.

15. august. Herregårdenes Dag 2021

Når Herregårdenes Dag løber af stablen for tredje år i træk søndag den 15. august, er vi med for første gang.

På to udendørs særomvisninger kan du høre om, hvad det egentlig var for en herregård, billedhuggeren Bertel Thorvaldsen kom til i sidste halvdel af guldalderen. Vi spoler tiden tilbage til slutningen af 1600-tallet, hvor Nysø opføres som et af Danmarks tidligste barokanlæg af købmanden Jens Lauridsen fra Præstø. Hør også om herregårdens arkitektur, baroniet Stampenborgs oprettelse og ejere gennem tiden.

Museet Thorvaldsen Samlingen på Nysø er åbent fra 11-16, og billetten til omvisningen giver også adgang til museet. I museet vil der denne weekend være særligt fokus på herregårdshistorie, herunder fx historien om "naboerne fra Gisselfeld", grevinde Henriette Danneskiold-Samsøe og hendes mand, hvis portrætbuster Thorvaldsen udførte på Nysø, og som er en del af museets samling.

Udendørs særomvisninger om herregården Nysø:

Tid: søndag kl. 9.30-10.30 // kl. 16.30-17.30. 
Mødested: Den gule port ved indgangen til Nysø Gods
Pris: 50 kr. (inkluderer adgang til museet)

Tilmelding nødvendig: Senest 14/8-2021 på telefon 22 84 62 66 eller på thorvaldsensamlingen@gmail.com
Antal deltagere per omvisning: 20

Læs mere om Herregårdenes Dag på Herregaardenesdag.dk

11.-12. september: Gyldne Dage i Præstø

Når den historiske festival Gyldne Dage i Præstø finder sted for første gang, byder Thorvaldsen Samlingen på Nysø på arrangementer både lørdag og søndag. Og vi har noget for både børn og voksne – se programmet herunder.

Tilmelding til hvert arrangement nødvendig. Kontakt os på tlf. 22 84 62 66, eller skriv en mail til thorvaldsensamlingen@gmail.com:

LØRDAG 11/9:

Kl. 10.00-11.00: H.C. Andersens "Nattergalen" for børn og barnlige sjæle
Historiefortæller Marianne Christensen (billedet) læser og genfortæller eventyret "Nattergalen", som H.C. Andersen skrev første udkast til under sit første besøg på herregården Nysø i sommeren 1838.
Fra 5 år.
Gratis for børn. Gratis for deltagere med festivalens badge. Ellers 50 kr. 

Kl. 13.00-14.30: Thorvaldsen og Nysø – omvisning og havevandring UDSOLGT!
Tag med museets formidler, Anne Mette Liedecke Dall, på en kombineret omvisning og havevandring. Få historien om billedhuggeren Bertel Thorvaldsens tid hos familien Stampe på Nysø, det kunstneriske fællesskab, der blomstrede på Nysø i guldalderen, samt fortællingen om et af Danmarks tidligste barokanlæg. 
Gratis med festivalens badge. Ellers 50 kr. 

Kl. 15.00-16.00: At spise på herregården – AFLYST PGA. FOR FÅ TILMELDINGER!
Kokkepige Inge-Mette Petersen fra Frilandsmuseet kommer forbi og fortæller om, hvordan et godt herregårdskøkken har været et trækplaster for internationale berømtheder som H.C. Andersen og Thorvaldsen. Der har været adgang til eksklusive råvarer i køkkenhave, frugtplantager, skove og orangerier, som en god kok har kunnet gøre flittig brug af, når der skulle tilberedes et måltid, som var en konge eller en kendis værdigt. I dette lille oplæg vil der blive fortalt om hvad det har krævet af råvarer, redskaber og kogebøger for at skabe raffinerede retter, som vi kun kan drømme om at smage i dag.
Vi runder af med et glas punch.
Gratis med festivalens badge. Ellers 50 kr. 

SØNDAG 12/9:

Kl. 10.00-11.30: Thorvaldsen og Nysø – omvisning og havevandring
Tag med museets formidler, Anne Mette Liedecke Dall, på en kombineret omvisning og havevandring. Få historien om billedhuggeren Bertel Thorvaldsens tid hos familien Stampe på Nysø, det kunstneriske fællesskab, der blomstrede her i guldalderen, samt fortællingen om et af Danmarks tidligste barokanlæg.
Gratis med festivalens badge. Ellers 50 kr. 

Kl. 13-14: H.C. Andersens "Nattergalen" for børn og barnlige sjæle
Historiefortæller Marianne Christensen (billedet) læser og genfortæller eventyret "Nattergalen", som H.C. Andersen skrev første udkast til under sit første besøg på herregården Nysø i sommeren 1838.
Fra 5 år.
Gratis for børn. Gratis for deltagere med festivalens badge. Ellers 50 kr. 

Uge 42: Efterårsferie i museet 

'Tegn med Thorvaldsen', særåbent og 'Kunst og kaffe' ... I efterårsferien byder vi på tre spændende dage ... Se programmet herunder:

 

18. oktober: Tegn med Thorvaldsen – tegneworkshop for voksne og børn (fra 8 år) 

 

Denne mandag formiddag kan du komme med til en spændende tegneworkshop med kunstner Sille Jensen. Vi tegner efter Thorvaldsens skulpturer og afprøver forskellige tegneteknikker. Undervejs hører vi om Thorvaldsens kunst og opholdene hos familien Stampe på Nysø.  

Til daglig arbejder Sille både med egne kunstneriske værker og med grafisk design og illustration. Hun er uddannet fra Hogeschool voor de Kunsten i Amsterdam, hvor hun fik en klassisk tegneuddannelse med masser af croquis-, landskabs- og stilleben-tegning.  

I 2015 udkom hendes graphic bio Hvid som sne om skuespillerinden Iben Nagel Rasmussen.  

Det kræver ingen forkundskaber at kunne deltage i workshoppen. 

Prisen for deltagelse er inklusive materialer, kaffe/te/vand, juice + småkager og æble. 

Efter workshoppen er der mulighed at spadsere en dejlig efterårstur i Nysøs smukke have (inklusive i prisen).  

Tid: mandag den 18. oktober kl. 10.00-12.30. Museet holder efterfølgende almindeligt åbent fra kl. 13-16
Sted: Thorvaldsen Samlingen på Nysø
Antal deltagere: 20
Pris: 80 kr. for voksne, 40 kr. for børn 

Tilmelding på tlf. 22 84 62 66 eller på thorvaldsensamlingen@gmail.com

 

Vordingborg Kommune takkes for generøs støtte til arrangementet. 

 

21. oktober: Museet er åbent 11-16 

  

Museet holder åbent denne torsdag, og som altid kan du i forbindelse med dit besøg også nyde en spadseretur i Nysøs have, som på denne årstid er vidunderlig i sine efterårsfarver (entré til haven er inkluderet i billetten til museet).  

  

24. oktober: Begynd dagen med kunst og guldalderkaffe/-te 

  

Begynd denne skønne efterårssøndag med kunst og kaffe/te, når vi inviterer til særomvisning om den verdensberømte danske billedhugger Bertel Thorvaldsens liv og kunst på Nysø. Efter omvisningen bydes på museets guldalderkaffe og -te udendørs i de smukke omgivelser, og du kan også spadsere en tur i Nysøs have. 

 
Tid: søndag den 24. oktober kl. 9.30-11.00. Museet holder almindeligt åbent fra kl. 11-16.
Sted: Thorvaldsen Samlingen på Nysø
Pris: Omvisning og kaffe/te er gratis, når entréen til museet er betalt. Børn op til 18 år gratis.
Tilmelding på tlf. 22 84 62 66 eller på thorvaldsensamlingen@gmail.com 
20. november: Kom med til Thorvaldsens fødselsdag – med musik, atelier og bobler

Lørdag den 20. november kl. 12.30-15.00 fejrer vi, at Bertel Thorvaldsen den 19. november ville være fyldt 251 år.

Som en hyldest til Thorvaldsen spiller den unge harpenist Ida Elslo fra Præstø stykker af Mozart, Händel, Grundtvig og "The Nightingale", som er inspireret af H.C. Andersen på lille harpe. Ida har spillet lille harpe i seks år og er tilknyttet Guldborgsund Musikskole, hvor hun er elev hos harpenist Mette Franck fra Ensemble Storstrøm. 

Det musikalske indslag følges op af et par historier om Thorvaldsens fødselsdagsfejringer i familien Stampes kreds, og efterfølgende  er der mulighed for at gå med til Thorvaldsens atelier, som vi åbner i dagens anledning.
Ca. kl. 14.45 byder vi på et glas bobler ude foran museet (Thorvaldsens skål). Herefter kan museet og resten af Nysøs have ses på egen hånd frem til kl. 16 (inkluderet i prisen). 

Arrangementet er støttet af Vordingborg Kommune.

Tid: Lørdag den 20. november 2021 kl. 12.30-15.00/16.00 
Sted: Thorvaldsen Samlingen på Nysø. Parkering på p-pladsen på Nysøvej
Pris: 95 kr. Børn og unge op til 18 år gratis
Tilmelding: 22 84 62 66 eller på thorvaldsensamlingen@gmail.com