Kalender

2021

 

Uge 42: Efterårsferie i museet 

 

'Tegn med Thorvaldsen', særåbent og 'Kunst og kaffe' ... I efterårsferien byder vi på tre spændende dage ... Se programmet herunder:

 

18. oktober: Tegn med Thorvaldsen – tegneworkshop for voksne og børn (fra 8 år) 

 

Denne mandag formiddag kan du komme med til en spændende tegneworkshop med kunstner Sille Jensen. Vi tegner efter Thorvaldsens skulpturer og afprøver forskellige tegneteknikker. Undervejs hører vi om Thorvaldsens kunst og opholdene hos familien Stampe på Nysø.  

Til daglig arbejder Sille både med egne kunstneriske værker og med grafisk design og illustration. Hun er uddannet fra Hogeschool voor de Kunsten i Amsterdam, hvor hun fik en klassisk tegneuddannelse med masser af croquis-, landskabs- og stilleben-tegning.  

I 2015 udkom hendes graphic bio Hvid som sne om skuespillerinden Iben Nagel Rasmussen.  

Det kræver ingen forkundskaber at kunne deltage i workshoppen. 

Prisen for deltagelse er inklusive materialer, kaffe/te/vand, juice + småkager og æble. 

Efter workshoppen er der mulighed at spadsere en dejlig efterårstur i Nysøs smukke have (inklusive i prisen).  

Tid: mandag den 18. oktober kl. 10.00-12.30. Museet holder efterfølgende almindeligt åbent fra kl. 13-16
Sted: Thorvaldsen Samlingen på Nysø
Antal deltagere: 20
Pris: 80 kr. for voksne, 40 kr. for børn 

Tilmelding på tlf. 22 84 62 66 eller på thorvaldsensamlingen@gmail.com

 

Workshoppen er støttet af Vordingborg Kommune.

 

21. oktober: Museet er åbent 11-16 

  

Museet holder åbent denne torsdag, og som altid kan du i forbindelse med dit besøg også nyde en spadseretur i Nysøs have, som på denne årstid er vidunderlig i sine efterårsfarver (entré til haven er inkluderet i billetten til museet).  

  

24. oktober: Begynd dagen med kunst og guldalderkaffe/-te 

  

Begynd denne skønne efterårssøndag med kunst og kaffe/te, når vi inviterer til særomvisning om den verdensberømte danske billedhugger Bertel Thorvaldsens liv og kunst på Nysø. Efter omvisningen bydes på museets guldalderkaffe og -te udendørs i de smukke omgivelser, og du kan også spadsere en tur i Nysøs have. 

 
Tid: søndag den 24. oktober kl. 9.30-11.00. Museet holder almindeligt åbent fra kl. 11-16.
Sted: Thorvaldsen Samlingen på Nysø
Pris: Omvisning og kaffe/te er gratis, når entréen til museet er betalt. Børn op til 18 år gratis.
Tilmelding på tlf. 22 84 62 66 eller på thorvaldsensamlingen@gmail.com 


20. november: Thorvaldsens fødselsdag – med musik, atelier og bobler 


Denne lørdag fejrer vi, at Thorvaldsen den 19. november ville være fyldt 251 år. Dagen markeres med et musikalsk indslag af Ida Elslo, der som en hyldest til Thorvaldsen spiller et par smukke melodier fra 1800-tallet på keltisk harpe.
Efterfølgende byder vi på fortælingen om Thorvaldsens fødselsdage på Nysø samt en spadseretur til Thorvaldsens atelier i den private have, som vi har åbnet i dagens anledning.
Vi slutter af med et glas bobler (Thorvaldsens skål).   

Tid: lørdag den 20. november kl. 13-15.30 
Sted: Thorvaldsen Samlingen på Nysø
Pris: 95 kr. 
Tilmelding på tlf. 22 84 62 66 eller på thorvaldsensamlingen@gmail.com 

 

5. december: Jul i Thorvaldsen Samlingen på Nysø

 

Billedhuggeren Bertel Thorvaldsen fejrer sine sidste fem juleaftener sammen med familien Stampe, og denne 2. søndag i advent kan du på en særomvisning høre om, hvordan det løb af stablen. Juletravlheden indfinder sig i den søde juletid, og Thorvaldsen tager med glæde del i løjerne, når han fx spontant designer årets julekager og tegner og klipper harlekinfigurer til juletræet i 1839. 

I julen 1841 er Thorvaldsen og familien Stampe i Rom, og også her fremtrylles en fin juleaften under de sydligere himmelstrøg, og i 1842 er tidens store digter, Adam Oehlenschläger, også inviteret til at fejre julen på Nysø.

På omvisningen kan du også høre om de værker, Thorvaldsen udførte ved vinter- og juletid på Nysø, blandt andet inspireret af Stampe-børnenes leg på isen. 

 

På dagen vil der være klippeark med Thorvaldsens Harlekin- og Pulcinella-figurer samt en lille godtepose til børnene.
Udendørs salg af guldalderkaffe og -te samt Thorvaldsens julesmåkage (efter den model, han designede til juletræet på Nysø i 1839). Derudover salg af små glas marmelade lavet på æbler fra Nysø (velegnet til julens æbleskiver).
Tid: 5. december 2021 kl. 10.30-11.30 og kl. 13-14. Museet holder efterfølgende almindeligt åbent fra kl. 14-16 Sted: Thorvaldsen Samlingen på Nysø
Pris: Omvisningen er gratis, når entréen til museet er betalt. Børn fri entré.
Tilmelding på tlf. 22 84 62 66 eller på thorvaldsensamlingen@gmail.com


Tidligere arrangementer i 2021

9. maj. Begynd dagen med kunst og kaffe

Begynd denne søndag formiddag med kunst og kaffe/te, når museets formidler, Anne Mette Liedecke Dall, inviterer til særomvisning om den verdensberømte danske billedhugger Bertel Thorvaldsens liv og kunst på Nysø. Efter omvisningen bydes på museets nye guldalderkaffe og -te udendørs.

Tid: søndag den 9. maj kl. 9.30-10.45.
Sted: Thorvaldsen Samlingen på Nysø. 
Tilmelding til Anne Mette Liedecke Dall på tlf. 22 84 62 66. 
Antal deltagere: 25

Omvisningen og kaffe/te er gratis, når entréen til museet er betalt.

26.-27. juni. Litteraturhistorier fra Nysø

Under festivalen Litteratur ved Præstø Fjord hylder vi også litteraturen under overskriften Litteraturhistorier fra Nysø. 
Museet holder ekstra åbent lørdag og søndag som normalt. Begge dage fra 11-16.

Det kan du opleve:

Thorvaldsens litterære værker

I museet kan du i løbet af festivalen opleve et litterært spor, når citater af de forfattere og fortællinger, som Thorvaldsen levendegjorde i flere af sine værker, finder vej til de forskellige udstillingsrum. Oplev bl.a. citater fra Apulejus' "Amor og Psyke", Martin Luthers breve og Holbergs "Barselstuen". 

Litterære omvisninger – Thorvaldsen og litteraturen

Kom med på en særomvisning, når museets formidler, cand.mag. Anne Mette Liedecke Dall, fortæller om de litterære referencer i Thorvaldsens værker og ser nærmere på Thorvaldsens arbejde med det litterære motiv.
Referencerne strækker sig fra antikken til Thorvaldsens egen samtid og giver måske også beskueren lyst til selv at dykke ned i forfatteren og/eller det litterære værk bag skulpturen og relieffet. 
I løbet af omvisningen fortælles også om litteraturens rolle og betydning hos familien Stampe på Nysø. Hør bl.a. om Christine Stampes oplæsninger for Thorvaldsen under arbejdet og om Thorvaldsens venskaber med tidens store forfattere som H.C. Andersen, N.F.S. Grundtvig, B.S. Ingemann og Adam Oehlenschläger, der også alle var en del af kredsen hos familien Stampe i guldalderen.

Efter omvisningen er der mulighed for at gå rundt i museet på egen hånd samt spadsere en tur i en del af Nysøs smukke have.

Tid: Lørdag kl. 16.30-17.30 // søndag kl. 9.30-10.30.
Sted: Thorvaldsen Samlingen på Nysø
Pris: 50 kr. Gratis med festivalens partoutbillet. 
Tilmelding m/u festivalbillet nødvendig: Senest 25/6-2021 på telefon 22 84 62 66 eller på thorvaldsensamlingen@gmail.com
Antal deltagere per omvisning: 20

Litteratur i lindealléen – romantikkens forfattere

I museets åbningstid kan du i løbet af festivalen nyde guldalderdigte og -tekster udendørs i den mere end 300 år gamle lindeallé, der forbinder Præstø by med Nysø Gods. I alléen sætter vi skilte op med uddrag af Adam Oehlenschlägers "Guldhornene" (1803), N.F.S. Grundtvigs "Langt højere Bjerge" (1820), Ingemanns "I Østen stiger Solen op" (1837) samt et lille uddrag af H.C. Andersens eventyr "Klokken" (1845). Sidstnævnte har Andersen skrevet med direkte inspiration fra en af sine spadsereture til skoven og langs Præstø Fjord under et ophold hos familien Stampe på Nysø.
Qr-koder på skiltene giver dig minibiografier og fortællingen om forfatterens relation til Thorvaldsen og Nysø.

10.-17. august. Herregårdenes Dag for skoler

Herregården Gammel Estrup lancerer for første gang i år Herregårdenes Dag for skoler – og vi glæder os til at være med! 

Det nye initiativ betyder, at skoleklasser landet over fra den 10.-17. august har mulighed for at sætte fokus på en herregård i deres historieundervisning. I Thorvaldsen Samlingen på Nysø har du mulighed for at komme med din klasse (3.-10.) og få historien om herregården Nysø. Alt efter klassetrin tilpasser vi historien, så besøget passer til netop din klasse. For eksempel får de mindste elever (3.-6. klasse) i løbet af besøget mulighed for at tegne et våbenskjold og/eller Nysøs hovedbygning, mens de ældste klasser (7.-10. klasse) også arbejder med begreber som enevælde, statsmagt og demokrati. 
 
Gammel Estrup har udviklet en kasse med "herregårdsmateriale", som I får med hjem til klassen. Her er der masser af opgaver til alle klassetrin (3.-10. klasse). Forløbet støtter direkte op om Fælles Mål i historie.

Kontakt museets formidler Anne Mette Liedecke Dall på tlf. 22 84 62 66, og hør nærmere om, hvordan netop din klasse kan arbejde med herregården Nysø i faget historie. Læs mere under kategorien 'Skoletjeneste'.

15. august. Herregårdenes Dag 2021

Når Herregårdenes Dag løber af stablen for tredje år i træk søndag den 15. august, er vi med for første gang.

På to udendørs særomvisninger kan du høre om, hvad det egentlig var for en herregård, billedhuggeren Bertel Thorvaldsen kom til i sidste halvdel af guldalderen. Vi spoler tiden tilbage til slutningen af 1600-tallet, hvor Nysø opføres som et af Danmarks tidligste barokanlæg af købmanden Jens Lauridsen fra Præstø. Hør også om herregårdens arkitektur, baroniet Stampenborgs oprettelse og ejere gennem tiden.

Museet Thorvaldsen Samlingen på Nysø er åbent fra 11-16, og billetten til omvisningen giver også adgang til museet. I museet vil der denne weekend være særligt fokus på herregårdshistorie, herunder fx historien om "naboerne fra Gisselfeld", grevinde Henriette Danneskiold-Samsøe og hendes mand, hvis portrætbuster Thorvaldsen udførte på Nysø, og som er en del af museets samling.

Udendørs særomvisninger om herregården Nysø:

Tid: søndag kl. 9.30-10.30 // kl. 16.30-17.30. 
Mødested: Den gule port ved indgangen til Nysø Gods
Pris: 50 kr. (inkluderer adgang til museet)

Tilmelding nødvendig: Senest 14/8-2021 på telefon 22 84 62 66 eller på thorvaldsensamlingen@gmail.com
Antal deltagere per omvisning: 20

Læs mere om Herregårdenes Dag på Herregaardenesdag.dk

11.-12. september: Gyldne Dage i Præstø

Når den historiske festival Gyldne Dage i Præstø finder sted for første gang, byder Thorvaldsen Samlingen på Nysø på arrangementer både lørdag og søndag. Og vi har noget for både børn og voksne – se programmet herunder.

Tilmelding til hvert arrangement nødvendig. Kontakt os på tlf. 22 84 62 66, eller skriv en mail til thorvaldsensamlingen@gmail.com:

LØRDAG 11/9:

Kl. 10.00-11.00: H.C. Andersens "Nattergalen" for børn og barnlige sjæle
Historiefortæller Marianne Christensen (billedet) læser og genfortæller eventyret "Nattergalen", som H.C. Andersen skrev første udkast til under sit første besøg på herregården Nysø i sommeren 1838.
Fra 5 år.
Gratis for børn. Gratis for deltagere med festivalens badge. Ellers 50 kr. 

Kl. 13.00-14.30: Thorvaldsen og Nysø – omvisning og havevandring UDSOLGT!
Tag med museets formidler, Anne Mette Liedecke Dall, på en kombineret omvisning og havevandring. Få historien om billedhuggeren Bertel Thorvaldsens tid hos familien Stampe på Nysø, det kunstneriske fællesskab, der blomstrede på Nysø i guldalderen, samt fortællingen om et af Danmarks tidligste barokanlæg. 
Gratis med festivalens badge. Ellers 50 kr. 

Kl. 15.00-16.00: At spise på herregården – AFLYST PGA. FOR FÅ TILMELDINGER!
Kokkepige Inge-Mette Petersen fra Frilandsmuseet kommer forbi og fortæller om, hvordan et godt herregårdskøkken har været et trækplaster for internationale berømtheder som H.C. Andersen og Thorvaldsen. Der har været adgang til eksklusive råvarer i køkkenhave, frugtplantager, skove og orangerier, som en god kok har kunnet gøre flittig brug af, når der skulle tilberedes et måltid, som var en konge eller en kendis værdigt. I dette lille oplæg vil der blive fortalt om hvad det har krævet af råvarer, redskaber og kogebøger for at skabe raffinerede retter, som vi kun kan drømme om at smage i dag.
Vi runder af med et glas punch.
Gratis med festivalens badge. Ellers 50 kr. 

SØNDAG 12/9:

Kl. 10.00-11.30: Thorvaldsen og Nysø – omvisning og havevandring
Tag med museets formidler, Anne Mette Liedecke Dall, på en kombineret omvisning og havevandring. Få historien om billedhuggeren Bertel Thorvaldsens tid hos familien Stampe på Nysø, det kunstneriske fællesskab, der blomstrede her i guldalderen, samt fortællingen om et af Danmarks tidligste barokanlæg.
Gratis med festivalens badge. Ellers 50 kr. 

Kl. 13-14: H.C. Andersens "Nattergalen" for børn og barnlige sjæle
Historiefortæller Marianne Christensen (billedet) læser og genfortæller eventyret "Nattergalen", som H.C. Andersen skrev første udkast til under sit første besøg på herregården Nysø i sommeren 1838.
Fra 5 år.
Gratis for børn. Gratis for deltagere med festivalens badge. Ellers 50 kr.