Kalender

2022

I anledning af Christine Stampes 225-års fødselsdag den 20. april sætter vi i løbet af året fokus på Christine Stampe ved flere lejligheder.

2022

 

Uge 7

Vinterferie i museet – med særåbent og stjerneløb ved Nysø Gods

 

I uge 7 er museet er åbent onsdag og lørdag fra kl. 11-16.

 

Begge dage kan du tage børnene med på et stjerneløb ved Nysø Gods. Under løbet lærer I lidt om

herregården Nysø, dens beboere og gæster (Bertel Thorvaldsen og H.C. Andersen) anno 1840 og løser små opgaver undervejs. 

Når I har fuldført løbet, kan I hente en lille præmie i museet. En hyggelig event for hele familien. 

Opgavesæt, vejledning og kort hentes i museet. 

OBS. Selv om det kaldes et stjerneløb, er aktiviteten tilrettelagt som en gåtur. Når I har gået turen, har I gået en stjerneform (ses på kortet). Turen inkl. opgaver tager ca. 45 minutter. 

 

Tilmelding ikke nødvendig.

 

Tid: 16. og 19. feb. kl. 11-16
Sted: Området omkring Nysø Gods og i Nysøs have. I henter opgavesæt mm. i museet. 
Pris: Stjerneløbet er gratis. Vil I også gerne besøge museet, betales almindelig entré (voksne: 50 kr., børn og unge op til 18 år: gratis).

 

2. april

Sæsonen 2022 skydes i gang

– med Kunst og kaffe og gratis særomvisning om Christine Stampe

 

Denne dejlige forårsmorgen skyder vi sæsonen 2022 i gang med vores populære event fra sidste år, Kunst og kaffe, og i år er det med en særomvisning om Christine Stampe i anledning af hendes 225-års fødselsdag senere på måneden. 

Tid: 2. apr. kl. 9.30-10.30
Sted: Thorvaldsen Samlingen på Nysø
Pris: Guldalderkaffe/-te og omvisning er gratis, når entréen til museet er betalt
Max antal deltagere: 20
Tilmelding: Tilmelding på tlf. 22 84 62 66

 

14.-18. april

Påskeferie i museet

Program følger snarest!

 

20. april

Christine Stampe 225 år

 

Vi sætter flag i krukkerne og inviterer til en fejring af Christine Stampe, der i dag ville være fyldt 225 år. 

Nærmere program følger snarest. 

 

22.-29. april

Forskningens Døgn

 

Vi er med til at markere Forskningens Døgn med et arrangement med nyere forskning.

 

11.-12. juni 

Litteratur ved Præstø Fjord

Erindringslitteratur

 

Vi fejrer, at det i 2022 er 110 år siden, at baronesse Christine Stampes erindringer om Thorvaldsen blev udgivet af hendes barnebarn, Rigmor Stampe.

Christine Stampes erindringer giver ikke alene et uvurderligt indblik i Thorvaldsens tid på Nysø og venskab med familien Stampe; erindringerne er i særdeleshed også et vigtigt vidnesbyrd om Thorvaldsens sidste fem leveår!

Under festivalen kan du høre mere om Christine Stampes erindringsværk, og vi runder også H.C. Andersens erindringsglimt om Thorvaldsen.

Vi sætter desuden fokus på erindringen som genre, og du får også mulighed for selv at komme til en spændende workshop, hvor du kan blive inspireret til at skrive eller skrive videre på dine egne erindringer.

Vi glæder os til snart at kunne offentliggøre et spændende program! 

 

21. august 

Herregårdenes Dag 

 

Igen i år er vi med, når Gammel Estrup og mange andre herregårde og herregårdslandskaber landet over sætter fokus på herregårdenes vigtige rolle for vores fælles kulturarv og historie.

Kl. 10-11: Udendørs omvisning om Nysøs historie og betydning

Kom med på en udendørs omvisning, og hør om Nysøs mere end 300 år lange historie. I anledning af at Christine Stampe ville være fyldt 225 år i 2022 giver vi også et indblik i Christine Stampes rolle og betydning som godsejerfrue, nær ven af Thorvaldsen og værtinde for flere af guldalderens store personligheder som H.C. Andersen, N.F.S. Grundtvig og B.S. Ingemann, der alle hørte til inderkredsen.   

20 deltagere. Tilmelding på 22 84 62 66.

Kl. 14-16: At spise på herregården

Kokkepige Inge-Mette Petersen fra Frilandsmuseet kommer og fortæller om, hvordan et godt herregårdskøkken har været et trækplaster for internationale berømtheder som H.C. Andersen og Bertel Thorvaldsen. Der har været adgang til eksklusive råvarer i køkkenhave, frugtplantager, skove og orangerier, som en god kok har kunnet gøre flittig brug af, når der skulle tilberedes et måltid, som var en konge eller en kendis værdigt. I dette lille oplæg vil der blive fortalt om, hvad det har krævet af råvarer, redskaber og kogebøger for at skabe raffinerede retter, som vi kun kan drømme om at smage i dag.

Oplægget rundes af med et glas punch.

20 deltagere. Tilmelding på 22 84 62 66.

 

Dagen igennem kan du tage børnene med på et stjerneløb i Nysøs have og omgivelser. Her lærer I om Nysøs beboere og gæster (H.C. Andersen og Bertel Thorvaldsen) anno 1840. I løser små opgaver undervejs. Når I har løst opgaverne og fuldført løbet, kan I hente en lille præmie i museet.

 

10.-11 september

Gyldne Dage i Præstø

 

Vi er med, når den historiske festival Gyldne Dage i Præstø løber af stablen for andet år i træk. Vi er i fuld gang med at planlægge programmet og offentliggør det, så snart det er klar. 

 

17.-23. oktober

Efterårsferie i museet

– med gys, tegning og Kunst og kaffe 

B.S. Ingemann var en del af inderkredsen hos familien Stampe på Nysø – og så var han en af Bertel Thorvaldsens danske yndlingsforfattere. Når Thorvaldsen arbejdede med sin kunst på Nysø, elskede han, når Christine Stampe læste højt fra Ingemanns værker undervejs.

I år er det 160 år siden, at B.S. Ingemann døde, og det markerer vi ved her i efterårsferien at sætte fokus på Ingemann som gyserforfatter. I dag er Ingemann bedst kendt for sine julesalmer og Morgen- og Aftensangene, som han skrev til eleverne på Sorø Akademi, hvor han arbejdede som lærer. Men Ingemann skrev også skrækhistorier – en genre, som var yderst populær i 1800-tallet. Og ikke sjældent fandt man inspiration på de danske slotte og herregårde. 

I efterårsferien inviterer vi ligesom sidste år også tegneworkshop. Vi tegner efter Thorvaldsens værker og afprøver forskellige teknikker. 

Sidst, men ikke mindst inviterer vi også til Kunst og kaffe – med en særomvisning om Christine Stampe i anledning af hendes 225-års fødselsdag i 2022. 

Hold øje med siden her – så snart programmet ligger helt klar, offentliggør vi tidspunkter.

 

19. november

 

Vi fejrer Thorvaldsens fødselsdag.

 

10. december

 

Juleåbent med aktivteter for børn og voksne. Program følger.