Historien

SIDEN ER UNDER OPBYGNING

Her på siden kan du snart blive klogere på historien, når vi giver små indblik i historien.

BARONIET

THORVALDSEN

HCA

Thorvaldsen Samlingen på Nysø

Onsdag den 23. juni 1926 slog Thorvaldsen Samlingen på Nysø dørene op for besøgende første gang. 

Datoen for museets åbning var næppe tilfældig, for det var også den 23. juni, at Thorvaldsen modtog Præstøboernes velkomst og hyldest ude på Præstø Fjord. Det var mere præcist den 23. juni 1839. 

Idéen om at etablere et museum tæt ved herregården Nysø, som kunne bevare og formidle den verdensberømte danske billedhugger Bertel Thorvaldsens relation til familien Stampe på Nysø, opstod i kølvandet på lensafløsningsloven i 1919. 

Lensafløsningsloven betød, at majorater som Baroniet Stampenborg, som herregården Nysø hørte under, skulle betale flere afgifter til staten og give offentlig adgang til dele af deres kunstsamlinger. 

På Nysø blev løsningen at oprette et mindre museum i den østlige kavalerfløj i herregårdens ladegård (den tidligere gartnerbolig). Her indrettede man fire rum med 52 af Thorvaldsens gipsværker, 25 af hans tegninger, unikke lermodeller fra hans arbejdsproces samt enkelte personlige ejendele som Thorvaldsens fletsofa og -stole samt arbejdsredskaber og rejsepistoler. Derudover rummer museets samling værker fra enkelte andre kunstnere fx Vilhelm Gertners store portrætmaleri af Thorvaldsen (1842) samt Constantin Hansens fine blyantstegninger af Thorvaldsens værtspar, Hendrik og Christine Stampe (u.å). 

HIST

HIST