Foredrag

Bestil et af vores foredrag - året rundt

ET METEOR FREMSTOD PAA NYSØES HIMMEL
- BERTEL THORVALDSEN OG NYSØ

I foredraget "Et Meteor fremstod paa Nysøs Himmel. Bertel Thorvaldsens liv og kunst på Nysø" fortæller cand.mag. Anne Mette Liedecke Dall om den for mange ukendte historie om Danmarks verdensberømte danske billedhugger Bertel Thorvaldsens sidste fem leveår, hvor han helst opholdt sig hos familien Stampe på herregården Nysø ved Præstø, og hvor han blev en del af stærkt kunstnerisk og intellektuelt fællesskab, der også tæller navne som H.C. Andersen, B.S. Ingemann og N.F.S. Grundtvig. Overfor Christine Stampe beskriver Thorvaldsen selv perioden på Nysø som den tid i sit liv, hvor han oplever lykken mest ublandet.

Varighed: 2 timer inkl. pause. Power-point.

Kontakt museet på tlf. 22 84 62 66 for at høre nærmere.

Billede: Udendørs foredrag, 2022.

FORFATTERE og SKRIVENDE KVINDER PÅ NYSØ

I foredraget "Forfattere og skrivende kvinder på Nysø" fortæller cand.mag. Anne Mette Liedecke Dall om de forfattere, som var en del af inderkredsen hos familien Stampe i guldalderen. Det drejer sig især om H.C. Andersen, men også N.F.S. Grundtvig, B.S. Ingemann, Adam Oehlenschläger, som alle bliver inspireret til at skrive under ophold hos familien Stampe, ikke mindst fordi de i digte og sange hylder Danmarks store billedhugger, Bertel Thorvaldsen, som er et naturligt midtpunkt i kredsen.

Hos familien Stampe finder vi imidlertid også en række stærke skrivende kvinder i 1800-tallet. Det er ikke guldalderens velkendte forfatterinder, men kvinder, som enten skriver noveller, erindringer, breve eller skrifter, som alle på hver deres måde sætter guldalderen i perspektiv og den nye tid i spil. 

Varighed: 2 timer inkl. pause. Power-point.

Kontakt museet på tlf. 22 84 62 66 for at høre nærmere.