H.C. Andersen

Første besøg på Nysø

Da H.C. Andersen besøger familien Stampe på Nysø Gods for første gang i sommeren 1838, er han 33 år. Tre år tidligere har han udgivet sine første eventyr, men også vigtige romaner som Improvisatoren og O.T.

Han har også været ude at rejse, blandt andet til Italien, hvor han i 1833 har fejret jul med billedhuggeren Bertel Thorvaldsen i Rom. 

H.C. Andersen kommer på besøg på Nysø i 1838 via sin veninde Henriette Wulff, der hører til inderkredsen hos familien Stampe. Under opholdet bliver Andersen inspireret af naturen og skriver sit første udkast til eventyret "Nattergalen" under overskriften "Nattergalen og spilledaasen". Den indledende landskabelige beskrivelse, som vi kender fra den endelige udgave af "Nattergalen", bygger på det første udkast og er direkte inspireret af naturen ved Præstø Fjord og Nysøs smukke have.   

Inspiration til flere eventyr

H.C. Andersen besøger Nysø og den nærliggende herregård Christinelund hen over de næste knap 30 år. På Christinelund bor hans gode venner Henrik og Jonna – Henrik er søn af godsejerparret på Nysø, Henrik og Christine Stampe.  

Under sine forskellige besøg på Nysø og Christinelund skriver Andersen på flere af sine eventyr, og han han bliver også ofte inspireret til at skrive, især af naturen, byen og familiens børn. Eventyr som "Ole Lukøje", "Hyldemor", "Stormen flytter skilt" og "Klokken" er skrevet, mens Andersen var her, og derudover er han også blevet inspireret til andre eventyr hernede. I "De vilde svaner" har vi igen naturen fra Nysø, og den lille pige i eventyret er opkaldt efter Chrstine Stampes datter, Elise. 

H.C. Andersen og Thorvaldsen

Fra sommeren 1839 kommer Thorvaldsen også hos familien Stampe på Nysø, og H.C. Andersen og Thorvaldsen nyder flere gode stunder i det sydsjællandske i de knap fem år, Thorvaldsen når at komme her, inden han dør i 1844.

Andersen og Thorvaldsen taler blandt andet om deres oplevelser i Rom, kunst og litteratur. Andersen læser også op af sine eventyr for børn og barnlige, og på et tidspunkt siger Thorvaldsen til Andersen, at hvis han helt ikke ved, hvad han skal skrive om, kan han vel altid skrive om en stoppenål – det bliver til det senere eventyr "Stoppenålen" (1846). 

Mange år senere mindes Andersen sin gode ven Thorvaldsen, og han husker, hvordan de to også talte sammen om deres fælles skæbneforløb – de kom begge af fattige familier, men nåede i deres levetid at blive berømte for deres kunst.

På 15-årsdagen for Thorvaldsens død udgiver H.C. Andersen eventyret "Børnesnak", der på smuk vis viser, hvordan man, selv om ens navn slutter på -sen, godt kan blive til noget stort.  

Minibiografi

Fulde navn: Hans Christian Andersen

Født: 2. april 1805 i Odense

Debut: Ungdoms-Forsøg (1822)

Bedst kendte værk: Eventyr og Historier fortalte for Børn (1835-37)

Død: 4. august 1875 i København