Nysøs have

Den historiske have
Nysø er et af Danmarks tidligste barokanlæg. Sammen med hovedbygningens opførelse i årene 1671-73 etableres også det store haveanlæg, der ikke alene skulle være til nytte og gavn, men også fremstå som et symbol på velstand.

Oprindelig var haven nederlandsk og fransk inspireret, hvilket fortsat kan ses i anlæggets symmetriske struktur. Når man træder ind ad den gule port til godsets ladegård, ser man den symmetriske akse, der løber frem til hovedbygningens trappe. Aksen fortsætter med havetrappen omme på hovedbygningens sydside. Herfra fortsætter den lige akse 350 meter ud i haven og fortsætter ad den mere end 300 år gamle lindeallé uden for haven. Lindealléen forbinder Nysø med Præstø by. 

Senere indføjes også elementer fra den romantiske engelske tradition. Haven er omgivet af kanaler, og på hver side af hovedbygningen er der en voldgrav. 

Henrik og Christine Stampes have 
Da Henrik og Christine Stampe overtager Nysø i 1827, foretager de gennem årene flere ændringer i haven. Henrik Stampe er rousseauist og særdeles naturinteresseret. Som besidder af baroniet Stampenborg fortsætter han sin fars, Holger Stampes arbejde med indfredningen af baroniets skove, og han sørger for, at de bliver forsynet med veje. Derudover anlægger han en dyrehave på mere end 100 tønder land, og med stort talent anlægger han også flere frugttræskoler og en smuk blomsterhave sammen med Christine Stampe. Henrik Stampe står for at fremavle flere æblesorter, herunder æblet Baron Stampe, som har været et godt spiseæble. Derudover fremavler Henrik Stampe også æblet Nysø.

Fra udlandet får Christine og Henrik Stampe gennem årene hentet flere sjældne planter hjem, og til overvintring af de mere finere af slagsen får Henrik Stampe bygget et væksthus i glas.

Med billedhuggeren Bertel Thorvaldsens ankomst til Nysø i sommeren 1839 foretages der igen spændende ændringer i haven. Christine Stampe ønsker at overraske Thorvaldsen med et smukt sekskantet atelier med ovenlys i haven. Han skal han have optimale arbejdsforhold, når han vil arbejde med sin kunst, herunder sin egen selvportrætstatue, som han udfører i naturlig størrelse på Christine Stampes opfordring.
En aften laver Christine Stampe en tegning af atelieret, som det skal se ud, og Henrik Stampe vælger pladsen til det i haven. Næste morgen klokken 7 falder det eneste træ, et grantræ, som står i vejen for udførelsen! 14 dage senere står atelieret færdigt og indvies med en suprisefest for Thorvaldsen. N.F.S. Grundtvig har skrevet en sang og holder en tale. Samtidig giver han atelieret navnet Vølunds værksted.

Atelieret blev anlagt på en rund plads med kampesten og ligger på venstre side fra havetrappen og kun 50 skridt fra hovedbygningen. Fra havestuetrappen og ned mod atelieret slyngede sig på Thorvaldsens tid en lille bevokset gang mellem syrener og guldregn. Her var et stort egernbur, hvor Thorvaldsen ofte opholdt sig i længere tid ad gangen for at betragte det lille smidige dyr, som han gerne fodrede med både nødder og sukker. Her var også et bur med turtelduer, som Thorvaldsen også nød synet af. Begge bure var placeret i "Grønningen" på en sekskantet forhøjning. Stedet var omgivet af store laurbær, myrter og orangetræer. På hver side af havetrappen stod to store aloer, som Christine Stampe 16 år tidligere selv havde rykket op i en grøft på den italienske ø Ischia og bragt hjem i egen familiens egen vogn. Aloerne plantedes i vaser fra Portici, og Thorvaldsen glæder sig meget over disse smukke planter, ikke mindst fordi det gav haven et strejf af det italienske landskab, han havde boet i gennem sine mere end 40 år i Rom. 

Pladsen omkring atelieret havde på Thorvaldsens tid et rækværk, hvor klematis og roser slyngede sig, og derudover planter Christine Stampe efter Thorvaldsens ønske kamilleblomster, hvis duft Thorvaldsen holdt meget af.   

Haven i dag
I dag ser man fortsat de symmetriske linjer i havens anlæg, og langs de store græsplæner, der er beplantet med forskellige træer, er der anlagt en sti. Den lille bro, der fører fra haven tæt ved havetrappen, hvor også atelieret ligger, og ud i det større haveanlæg, fremtræder fortsat som på Thorvaldsens tid. 

Praktiske oplysninger for besøg i haven
En del af Nysøs smukke have er åben for besøg året rundt. Ønsker man at besøge haven i museets åbningstid, er adgangen til haven inkluderet i entréprisen til museet. Ved besøg i haven uden for museets åbningstid betales der 10 kr. i postkassen ved indgangen til haven (nær museet).
I kan gå tur i den del af haven, som er for besøgende. Al skiltning i haven skal respekteres. Det er ikke muligt at besøge Thorvaldsens atelier og den del af haven, hvor atelieret ligger. Fra spadsereturen i del af haven, som er åben for besøgende, får I et smukt indtryk af atelieret, og I kan fra turen i haven også nyde Nysøs flotte hovedbygning fra havesiden samt det smukke vue ud over Præstø Fjord og ind mod Præstø by.
Hunde skal føres i snor.