Kalender

Kalender 2021

Uge 42: Efterårsferie i museet

 

18. oktober: Tegn med Thorvaldsen – tegneworkshop for børn og voksne (fra 8 år)

 

Denne formiddag kan du komme med til en spændende tegneworkshop med kunstner Sille Jensen. Vi tegner efter Thorvaldsens skulpturer og afprøver forskellige tegneteknikker. Undervejs hører vi om Thorvaldsens kunst og opholdene hos familien Stampe på Nysø.  

Til daglig arbejder Sille både med egne kunstneriske værker og med grafisk design og illustration. Hun er uddannet fra Hogeschool voor de Kunsten i Amsterdam, hvor hun fik en klassisk tegneuddannelse med masser af croquis-, landskabs- og stilleben-tegning.  

I 2015 udkom hendes graphic bio Hvid som sne om skuespillerinden Iben Nagel Rasmussen.  

Det kræver ingen forkundskaber at kunne deltage i workshoppen. 

Prisen for deltagelse er inklusive materialer, kaffe/te/vand, juice + småkager og æble. 

Efter workshoppen er der mulighed at spadsere en dejlig efterårstur i Nysøs smukke have (inklusive i prisen).  

  

Tid: mandag den 18. oktober kl. 10.00-12.30Sted: Thorvaldsen Samlingen på Nysø
Antal deltagere: 20
Pris: 80 kr. for voksne, 40 kr. for børn 

Tilmelding på tlf. 22 84 62 66 eller på thorvaldsensamlingen@gmail.com

  

21. oktober: Museet er åbent 10-16 

  

Museet er åbent, og som altid kan du i forbindelse med dit besøg også nyde en spadseretur i Nysøs have, som på denne årstid er vidunderlig i sine efterårsfarver.  

  

24. oktober: Begynd dagen med kunst og kaffe/te 

  

Begynd denne skønne efterårssøndag med kunst og kaffe/te, når vi inviterer til særomvisning om den verdensberømte danske billedhugger Bertel Thorvaldsens liv og kunst på Nysø. Efter omvisningen bydes på museets guldalderkaffe og -te udendørs i de smukke omgivelser, og du kan også spadsere en tur i Nysøs have. 

 
Tid: søndag den 24. oktober kl. 9.30-11.00
Sted: Thorvaldsen Samlingen på Nysø
Pris: Gratis, når entréen på 50 kr. til museet er betalt
Tilmelding på tlf. 22 84 62 66 eller på thorvaldsensamlingen@gmail.com
19. november: Thorvaldsens fødselsdag 

Vi fejrer Thorvaldsens fødselsdag den 19. november. Nærmere program følger.

Juleåbent – dato kommer!

Kom og hør om julen på Nysø i guldalderen, når formidler Anne Mette Liedecke Dall fortæller om Christine Stampes forberedelser til julen, som også billedhuggeren Bertel Thorvaldsen gerne deltog i. Anne Mette fortæller også om nogle af de værker, Thorvaldsen udførte på Nysø ved jule- og vintertid. 

Dato og tidspunkt følger snarest.
Tilmelding til formidler Anne Mette Liedecke Dall på tlf. 22 84 62 66 eller på thorvaldsensamlingen@gmail.com. 
Antal deltagere per omvisning: 20
Tidligere arrangementer i 2021
9. maj. Begynd dagen med kunsthistorier og guldalderkaffe/-te

Begynd denne søndag formiddag med kunst og kaffe/te, når museets formidler, cand.mag. Anne Mette Liedecke Dall, inviterer til særomvisning om den verdensberømte danske billedhugger Bertel Thorvaldsen liv og kunst på Nysø. Efter omvisningen bydes på museets nye guldalderkaffe og -te udendørs.

Tid: søndag den 9. maj kl. 9.30-10.45.
Sted: Thorvaldsen Samlingen på Nysø. 
Tilmelding til Anne Mette Liedecke Dall på tlf. 22 84 62 66. 
Antal deltagere: 25

Omvisningen og kaffe/te er gratis, når entréen til museet er betalt. 

26.-27. juni: Litteraturhistorier fra Nysø

Under festivalen Litteratur ved Præstø Fjord hylder vi også litteraturen under overskriften Litteraturhistorier fra Nysø
Museet holder ekstra åbent lørdag og søndag som normalt. Begge dage fra 11-16.

Det kan du opleve:

Thorvaldsens litterære værker

I museet kan du i løbet af festivalen opleve et litterært spor, når citater af de forfattere og fortællinger, som Thorvaldsen levendegjorde i flere af sine værker, finder vej til de forskellige udstillingsrum. Oplev bl.a. citater fra Apulejus' "Amor og Psyke", Martin Luthers breve og Holbergs "Barselstuen". 

 

Litterære omvisninger

Kom med på en særomvisning, når museets formidler, cand.mag. Anne Mette Liedecke Dall, fortæller om de litterære referencer i Thorvaldsens værker og ser nærmere på Thorvaldsens arbejde med det litterære motiv.
Referencerne strækker sig fra antikken til Thorvaldsens egen samtid og giver måske også beskueren lyst til selv at dykke ned i forfatteren og/eller det litterære værk bag skulpturen og relieffet. 
I løbet af omvisningen fortæller Anne Mette også om litteraturens rolle og betydning hos familien Stampe på Nysø. Hør bl.a. om Christine Stampes oplæsninger for Thorvaldsen under arbejdet og om Thorvaldsens venskaber med tidens store forfattere som H.C. Andersen, N.F.S. Grundtvig, B.S. Ingemann og Adam Oehlenschläger, der også alle var en del af kredsen hos familien Stampe i guldalderen.

Efter omvisningen er der mulighed for at gå rundt i museet på egen hånd samt spadsere en tur i en del af Nysøs smukke have.

Tid: Lørdag kl. 16.30-17.30 // søndag kl. 9.30-10.30.
Sted: Thorvaldsen Samlingen på Nysø
Pris: 50 kr. Gratis med festivalens partoutbillet. 
Tilmelding m/u festivalbillet nødvendig: Senest 24/5-2021 på telefon 22 84 62 66 eller på thorvaldsensamlingen@gmail.com
Antal deltagere per omvisning: 20

Litteratur i lindealléen – romantikkens forfattere

I museets åbningstid kan du i løbet af festivalen nyde guldalderdigte og -tekster udendørs i den mere end 300 år gamle lindeallé, der forbinder Præstø by med Nysø Gods. I alléen sætter vi skilte op med uddrag af Adam Oehlenschlägers "Guldhornene" (1803), N.F.S. Grundtvigs "Langt højere Bjerge" (1820), Ingemanns "I Østen stiger Solen op" (1837) samt et lille uddrag af H.C. Andersens eventyr "Klokken" (1845). Sidstnævnte har Andersen skrevet med direkte inspiration fra en af sine spadsereture til skoven og langs Præstø Fjord under et ophold hos familien Stampe på Nysø.
Qr-koder på skiltene giver dig minibiografier og fortællingen om forfatterens relation til Thorvaldsen og Nysø. 
15. august: Herregårdenes Dag 2021

Når Herregårdenes Dag søndag den 15. august løber af stablen for tredje år i træk, er vi med for første gang. På to udendørs særomvisninger sætter vi særligt fokus på herregården Nysøs historie. Hør om Nysøs opførelse som et af Danmarks tidligste barokanlæg tilbage i 1600-tallet, herregårdens arkitektur, baroniet Stampenborg, adel og enevælde samt spændende ejere gennem tiden.

Efter omvisningen er der mulighed for at besøge Thorvaldsen Samlingen på Nysø (inkluderet i billetten) på egen hånd. Museet fremviser værker af Thorvaldsen, som ofte opholdt sig hos familien Stampe de sidste fem år af sit liv. 


Tid: søndag kl. 9.00-10.00 // kl. 15.00-16.00. 
Sted: Udendørs ved Nysø Gods
Pris: 50 kr.
Tilmelding nødvendig: Senest 14/8-2021 på telefon 22 84 62 66 eller på thorvaldsensamlingen@gmail.com
Antal deltagere per omvisning: 20

12.-14. september: Gyldne Dage i Præstø

Under den historiske festival Gyldne Dage i Præstø holder museet ekstraordinært åbent både lørdag og søndag, begge dage fra kl. 11-16, og vi har også sat et spændende program sammen til jer.

Det kan du opleve:

Historisk havevandring og Thorvaldsens værker
Kom med kunsthistoriker Margrethe Floryan på en historisk havevandring i Nysøs smukke have, og få efterfølgende en introduktion til Thorvaldsens liv og værk fra Nysø-tiden i museet af formidler Anne Mette Liedecke Dall.  

H.C. Andersens Nysø-eventyr og venskabet med Thorvaldsen
For børn og barnlige sjæle byder vi på en kombineret oplæsning og genfortælling af nogle af de eventyr, som H.C. Andersen skrev på under sine ophold på Nysø og Christinelund, når historiefortæller Marianne Christensen kigger forbi. Eventet byder også på små historier om venskabet imellem Andersen og Thorvaldsen.

Krydderi på 1800-tallet – madkultur i guldalderen med blik på Thorvaldsens livretter    
Mad spiller en væsentlig rolle i festivalen Gyldne Dage i Præstø, og derfor kan du i museet høre madhistoriker Inge-Mette Petersen fortælle om madkulturen i 1800-tallet, og formidler Anne Mette Liedecke supplerer med et lille indblik i, hvad de spiste på Nysø i guldalderen – herunder en af Thorvaldsens absolutte livretter; suppe med parmesanost. 

Tidspunkter for de enkelte events følger snarest.